The page of Vasadi Péter, Hungarian biography

Image of Vasadi Péter
Vasadi Péter
(1926–2017)
 

Biography

Vasadi Péter (Újpest1926június 1. – Budapest2017november 24.) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és József Attila-díj magyar költő, író, esszéíró, irodalomkritikus, műfordító.

Hadapródiskolába járt Nagyváradon és 1944-től Thaidorfban (Bajorország). 1947-49-ben Budapesten egy bőrkereskedésben inaskodott. 1948-ban esti iskolában érettségizett. 1951-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen magyar-német (orosz) szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Egyetemi tanulmányai alatt segédmunkából és műszaki rajzolásból tartotta fenn magát. 1952-1967 közt tervezési csoportvezetőként működött a Kohusz Közlekedési Vállalatnál. 1967-től az Új Ember és a Vigilia c. keresztény lapok munkatársa lett, közben 1970-ben elvégezte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) újságíróiskolát.
Az elvont tárgyiasság versalkotói módszerét alkalmazza, transzcendens ihletésű verseiben és prózájában az irgalom, a szeretet, az emberség kapaszkodóit kutatta.
„Az én ars poeticám az akaratlan kiszolgáltatottság; ez nem esztétikai fogalom, bár nem vagyok benne biztos, hogy csak az esztétikai fogalom, amit annak tartunk. Filozófiábóltudományból is átúszik sok minden, utóbbi a legelvontabb költészet; nem az szól bele a költészetbe, hanem benne van” - vallotta önmagáról.

Source: https://hu.wikipedia.org/wiki/Vasadi_Péter

(Editor of this page: Sebestyén Péter)

Anthology ::
Literature ::
Translation ::

minimap